Timeo Danaos? #2 – Cum se piaptănă Haosul

– în care veţi afla cum mi-am făcut un cucui şi m-am pus pe treabă –

Prin decembrie, spre sfârşitul lunii, eram acasă la tata la un birou unde mi-am făcut temele toată copilăria. Sărbătoream citind din Cambridge Companion to Greek Mythology. Mă gândeam cum ar fi fost lucrurile dacă acum multă vreme, când mi-am ales facultatea, aş fi insistat să studiez aşa ceva în loc de limbi străine. Şi mă gândeam ce anume ar fi trebuit să fac pentru a mă putea ocupa de obsesia mea cu greci morţi de mult – Facultatea de Istorie, greacă veche şi latină la Filologie?

Ştiţi cum e vorba aia, nu regret ce am făcut dar regret ce nu am făcut. De ce mi-a luat atâţia ani să-mi dau seama şi de ce stăteam eu acolo clocind ca o găină filosoafă cum ar fi fost dacă aş fi încercat să studiez altceva, este în clipa aceasta, peste puterile mele de înţelegere. Dar, stând eu acolo cu computerul în faţă, îndopându-mă cu tort şi cu un articol despre Sappho, am avut o revelaţie. Sau aş putea spune chiar o epifanie, ca şi cum deodată, Atena însăşi, aia cu înţelepciunea, a apărut în spatele meu şi mi-a ars un scut peste ceafă şi a şuierat printre dinţi:

– Păi şi de ce nu te apuci de studiat? Citeşti pe unde apuci, articole alandala, azi o bucată de Iliadă, mâine o poezie, şi tot ce ştii se amestecă şi mai tare. La tine în cap stă informaţia sucită şi încâlcită ca un burete de sârmă cu care ai frecat prea multe tigăi. De ce naiba nu faci ordine în Haos? Adică cine te ţine? Dacă tot ai Cartea şi dacă tot ai acces la o mie şi unul de cursuri online,  dacă orice text grec care a supravieţuit timpului e pus pe net şi tradus cel puţin în engleză, dacă tot eşti în stare să citeşti 300 de pagini pe zi, de ce naiba stai aici ca o cloşcă contemplând ce-ar fi fost dacă…?

Este inutil să mai spun că avea perfectă dreptate şi că îmi venea mie însămi să mă dau cu capul de birou că nu mi-a venit ideea asta până acum. Că de fapt, cu acces la internet, oricine, oricând, poate învăţa orice în ziua de azi, poate citi orice, poate vedea orice, că nu mai este justificabil să îţi contempli soarta cu scenarii lacrimogene de ce-ar fi fost dacă, să te consideri victima Sorţii, şă îţi plângi de milă că a trebuit să faci o alegere acum o mie de ani şi că ţi s-au închis iremediabil toate celelalte porţi.

Aşa că am înşfăcat repede un creion şi am adunat la un loc tot ce aveam la îndemână. Şi deodată, fără prea mare efort, o dată ce am avut un plan clar, Haosul meu încâlcit s-a pieptănat şi s-a făcut lumină.

Va urma – #3 Ce mi-am propus să studiez în 2015

About danymavlea

Literature corrupted mind, avid reader, occasional writer and illustrator, crazy cat lady in the making, teacher, daughter and friend.
This entry was posted in Învăţare, Greci, Mitologie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s