TD #3 – Ce mi-am propus să studiez în 2015 (1.MOOCs)

Momentul în care încep să scriu aici mă prinde deja departe în studiu. Deşi nu am mai scris din ianuarie despre ceea ce aş fi vrut să învăţ, am început totuşi cititul.

În primul rând, am găsit patru cursuri online (MOOC) care se leagă foarte bine de subiectul meu. Este adevărat că la un moment dat, informaţia se suprapune şi că inevitabil, vor recomanda aceleaşi texte (Iliada, Odiseea, Teogonia etc.) dar este interesant totuşi că fiecare coordonator de curs vine cu propria viziune asupra subiectelor şi fiecare curs te ajută să vezi lucrurile din altă perspectivă. Şi în plus, ceea ce îmi trebuia era o structură, de orice fel, care să mă ajute să încep de undeva cititul “serios”.

Inevitabil, majoritatea cursurilor pe care le voi parcurge şi a textelor pe care le citesc, vor fi în engleză pentru că ,cel puţin la început, mă voi baza pe Internet pentru a studia şi există o abundenţă de materiale în limba engleză, inclusiv cursurile înşirate mai jos.

Rând pe rând, am  să dau mai multe detalii despre fiecare curs în parte şi să postez cele mai interesante/ amuzante/ inedite poveşti pe care le voi afla.

Sursa : theoi.com

Greek and Roman Mythology – prof. Peter Struck, oferit de Penn (adică University of Pennsylvania), via platforma de MOOC-uri coursera.org. Cursurile sunt structurate pentru 10 săptămâni de studiu (aproximativ) şi conţin, pe lângă o listă de lecturi foarte faină, materiale video cu explicaţii şi informaţii, precum şi quiz-uri săptămânale pentru a-ţi testa progresul. Pentru a obţine un certificat de absolvire, sunt şi nişte eseuri de scris. Momentan, cursul este în desfăşurare (se va încheia pe 5 iulie) şi nu mai puteţi realiza toate quiz-urile şi temele necesare pentru o diplomă, dar vă puteţi alătura ca să aveţi acces la materiale şi să învăţaţi în ritmul propriu oricând. De fapt, asta am făcut şi eu. De asemenea, puteţi sta cu ochii pe acest curs pentru că sigur va fi reluat. Are mulţi fani. Mi se pare foarte util mai ales pentru “începători” în ale mitologiei pentru că acoperă multe dintre miturile esenţiale, dar şi pentru ăştia ca mine care ştiu destul de multe dar nu ştiu de unde să înceapă studiul aprofundat.

Ancient Greeks – Andrew Szegedy-Maszak, PhD, oferit de Wesleyan University, pe coursera.org. Acest curs este organizat pentru 7 săptămâni de studiu (3-5 ore de lucru pe săptămână), vine şi el la pachet cu o listă de lectură (se suprapune pe alocuri cu precedentul), materiale video şi quiz-uri. Îşi propune să ofere o imagine a societăţii antice greceşti aşa cum este reflectată ea în literatură, mit şi ritual religios. Momentan nu există sesiuni viitoare programate pentru acest curs.

Introduction to Ancient Greek History -prof. Donald Kagan, oferit de Yale. Curs aproape tradiţional. Acesta este disponibil sub forma unui playlist de cursuri pe Youtube şi pe iTunes, (de urmărit în full screen în caz că vreţi să vă simţiţi ca şi cum staţi în bancă la Yale) cu materiale adiţionale care se găsesc pe platforma de învăţare online a universităţii Yale. Conţine 24 de materiale video de aproximativ 60 de minute fiecare, exact ca un curs de facultate. Se concentrează în special pe aspectele istorice legate de societatea Greciei Antice şi de aceea nu mă grăbesc să îl încep. Aş dori mai întâi să îmi aranjez miturile în cap şi apoi să deschid această cutie a Pandorei cu date istorice, bătălii şi intrigi politice. Este doar preferinţa mea personală.

Ultimul, dar cu siguranţă, nu cel din urmă, ba chiar unul dintre preferatele mele, dar nu chiar THE ONE, este The Ancient Greek Hero in 24 hours – prof. Gregory Nagy, oferit de Harvard pe platforma edx.org. Cursul este împărţit în 5 module a câte 4-5 “ore”. Dar nu vă lăsaţi păcăliţi de denumire. Fiecare “oră”, sau mai bine zis lecţie presupune câteva zeci de pagini de citit, deci câteva ore de studiu. Cu toate acestea, mi se pare unul dintre cele mai interesante cursuri, Gregory Nagy este unul dintre experţii mei preferaţi din domeniu, iar lista de lecturi este cea mai diversă dintre toate cursurile enumerate aici (şi cea mai stufoasă :D). Cele cinci module sunt disponibile în linkurile de mai jos şi vă puteţi alătura oricând şi veţi avea acces la versiunea arhivată a cursurilor. Asta înseamnă acces la toate materialele relevante (video, text, fişe) dar nu veţi putea obţine un certificat de absolvire. Sunt convinsă însă că va fi reluat. Şi acest curs pare să aibă o mulţime de fani.

– (Hours 1-5): Epic and Lyric

– (Hours 6-11): Signs of the Hero in Epic and Iconography

– (Hours 12-15): Cult of Heroes

– (Hours 16-21): The Hero in Tragedy

– (Hours 22-24): Plato and Beyond

Va urma : TD #4 – Ce mi-am propus să studiez în 2015 (2. Listă de lecturi) 

About danymavlea

Literature corrupted mind, avid reader, occasional writer and illustrator, crazy cat lady in the making, teacher, daughter and friend.
This entry was posted in Învăţare, Greci, Mitologie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s