Jurnal de Trestie Cititoare #1 – 29 iunie 2015

În momentul în care Arya îşi începe ucenicia cu IMG_20150629_193211Oamenii fără Faţă, i se cere ca în fiecare zi să iasă pe străzile oraşului Bravoos, să se piardă în mulţime şi să înveţe trei lucruri noi. De la cuvinte noi în limba locală la bârfe despre localnici până la informaţii politice strategice, la sfârşitul zilei trebuie să facă dovada faptului că ştie cel puţin trei lucruri pe care nu le ştia cu o zi înainte. (A Song of Ice and Fire)

Eu nu îmi voi impune TREI lucruri noi de învăţat, însă voi încerca pe cât posibil ca zilnic să notez ce lucruri noi am citit, învăţat, auzit, văzut, discutat. Fiecare zi contează 🙂

  • Fukuyama, FrancisState Building – Partea I: The Missing Dimensions of Stateness, 3/7 sub-capitole

Volumul discută mecanismele şi principiile implicate în construcţia unui aparat de stat eficient, pornind, în prefaţa ediţiei din 2005, de la exemplul comparat al Afganistanului şi Irakului. În aceste două state, Statele Unite au participat, mai mult, în cazul Irakului, sau mai puţin activ, în Afganistan, la (re)construcţia unei guvernări democratice.

În Partea I  autorul descrie politicile economice de la sfârşitul secolului 20 (Consensul de la Washington) care au militat pentru liberalizarea economiei la nivel global însă acest proces a avut rezultate negative sau chiar dezastruoase în majoritatea ţărilor aflate în curs de dezvoltare, precum şi în zona post-comunistă, la fel cum eşuaseră şi în Africa sub-sahariană post-colonialism, din pricina lipsei sau slăbiciunii unor instituţii de stat care să controleze, reglementeze şi supravegheze buna şi corecta desfăşurare a proceselor de privatizare.

  • Eco, Umberto: Istoria Frumuseţii – Introducere + Capitolul 1: Idealul estetic în Grecia Antică

O ‘istorie’ a ideii de Frumuseţe de-a lungul istoriei, cu Eco de mână mergi prin istoria artei, prin istoria esteticii şi îţi satisfaci pupilele cu reprezentări ale ‘idealului’ estetic din diverse epoci şi canoane.
Azi, despre greci.
Muzele, în Hesiod: “Cine e frumos, e drag. Cine nu-i frumos, nu-i drag.”
Sappho: “Frumos este ceea ce este iubit (…) Cine-i frumos, e frumos atâta timp cât se află sub ochii tăi; cine e şi bun pe deasupra, bun e acum şi bun va fi şi apoi”

  • Greek Epic Fragments, editat şi tradus de Martin West, 2003 – The Trojan Cycle: Cypria

În jurul celor două mari epopei păstrate din Grecia Arhaică, Iliada şi Odiseea, au existat o serie de alte poeme epice de mari dimensiuni care povestesc cum şi de ce a pornit războiul Troian, cum a murit Ahile până la urmă, cum au ajuns ceilalţi greci acasă, în afară de Odiseu/ Ulise. Nici anticii, nici modernii şi contemporanii nu se înţeleg exact cine le-a scris şi când, pentru că nu s-au păstrat decât bucăţele din ele, în mare parte citate în operele altor autori antici.
Mai multe despre Greci, în curând.

Coloană sonoră: Gramatik & Proleter

About danymavlea

Literature corrupted mind, avid reader, occasional writer and illustrator, crazy cat lady in the making, teacher, daughter and friend.
This entry was posted in Jurnal de Trestie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s