Poveşti cu Greci #1 – Să nu-ţi faci chip cioplit! Nici bărbat cioplit…

În jurul celor două mari epopei păstrate din Grecia Arhaică, Iliada şi Odiseea, au existat o serie de alte poeme epice de mari dimensiuni care povestesc cum şi de ce a pornit războiul Troian, cum a murit Ahile până la urmă, cum au ajuns ceilalţi greci acasă, în afară de Odiseu/ Ulise. Nici anticii, nici modernii şi contemporanii nu se înţeleg exact cine le-a scris şi când, pentru că nu s-au păstrat decât bucăţele din ele, în mare parte citate în operele altor autori antici.

Sarcofag cu scene din mitul Laodamiei şi al lui Protesilaus. Sec. II e.n.. Se găseşte la Napoli.

Există mai multe variante la povestea Laodamiei, soţia lui Protesilaus, bietul grec care a avut nenorocul să coboare primul din corabie pe ţărmul Ilionului (Troia), dar mie versiunea din Cypria mi se pare tare interesantă.

Cum bineînţeles că exista un oracol pentru fiecare mişcare pe care o puteau face muritorii pe vremea aia, Thetis, zeiţa marină, mă-sa lui Ahile, l-a prevenit pe fi-său să nu carecumva să fie primul care coboară din corabie la Ilion pentru că oricine coboară primul, moare primul. Aşadar, a căzut beleaua pe acest grec, pe care poate că-l chema Iolaus înainte de nenorocirea asta, dar acum este ştiut ca Protesilaus, adică ‘primul la Ilion’.
De cum a coborât, au tăbărât troienii peste el şi l-au făcut harcea-parcea. În apărarea lui, se pare că a apucat să omoare şi el vreo patru înainte de a-şi da duhul. Duhul lui s-a cărat în Hades imediat, dar zeii, într-un acces de bunătate, i-au permis să-şi mai vadă o dată proaspăta soţie care-l aştepta să-şi consume căsnicia, că nu apucaseră înainte să plece la război.
Desigur că e greu de ‘consumat’ cu o fantomă, nici lui Demi Moore nu i-a ieşit, cât era Patrick Swayze de bun la olărit. Aşa că, din mare dragoste şi dor, Laodamia a pus să i se facă o statuie de bronz după chipul şi asemănarea lui bărba-su defunct. Deşi se pare că nu chipul era ceea ce o interesa pe tânăra văduvă, pentru că a fost surprinsă ceva mai târziu iubindu-se în pat cu frumuseţea de statuie de bronz, care se pare că era executată foarte corect anatomic.

Bineînţeles, această poveste nu se termină cu bine. Tatăl Laodamiei, Acastus, a vrut să o scutească de ‘suferinţă’ şi a dat foc statuii, dar ea a sărit în foc după ea şi s-a făcut scrum.

Nu putem să dăm vina pe săracul Acastus, totuşi. Probabil că se săturase şi el de tot felul de poveşti. După ce umblase cu Iason după Lâna de Aur, vrăjitoarea Medea le-a pus pe surorile lui Acastus să îl fiarbă pe taică-su ca să-l întinerească (!). Nu a întinerit, dar probabil că s-a frăgezit un pic. Pe urmă, nevastă-sa, Astydamia, s-a îndrăgostit de Peleus, prieten cu Acastus, care nu a vrut cu ea sub niciun chip. Aşa că i-a băgat strâmbe cum că a vrut să o violeze. Foc şi pară, Acastus l-a luat pe Peleus la vânătoare şi l-a abandonat pe munte să-l ciopârţească centaurii. Scăpat cu viaţă,  Peleus i-a prădat oraşul şi i-a omorât nevasta dezmembrând-o.  Şi pe urmă îşi găseşte fata, pe care spera s-o mărite din nou, că era foarte satisfăcută cu statuia. Cum să nu te apuce piromania?

Aşa că dacă vi se pare că familia voastră nu e normală, gândiţi-vă un pic la prăpăditul de Acastus şi vă consolaţi.  Sunteţi ok.

[Din Cypria, unul dintre Poemele Epice pierdute din perioada Arhaică, din Ciclul Troian. Cronologic, precede întâmplările din Iliada.]

About danymavlea

Literature corrupted mind, avid reader, occasional writer and illustrator, crazy cat lady in the making, teacher, daughter and friend.
This entry was posted in Greci, Mitologie, Poveşti, Poveşti cu Greci and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s