Jurnal de Trestie Cititoare #7 – Doi dintr-o lovitură

Recunosc că probabil ar fi fost mai spectaculos să fi scris măcar “şapte dintr-o lovitură” aşa cum era în povestea Croitoraşului cel Viteaz dar aici nu este vorba despre prins muşte.

Povestea de azi începe cam acum un an şi jumătate când m-am apucat oarecum serios de învăţat spaniolă. Adică m-am înarmat cu manuale, dicţionare, cărţi de gramatică şi cont de Duolingo. Măcar o dată sau de două ori pe săptămână încerc să mă ocup de asta. Mai învăţ un verb, mai o listă de cuvinte, citesc poveşti pentru copii care învaţă spaniolă, încerc să depăşesc etapa de “înţeleg spaniola pentru  că se uita bunica la telenovele când eram mică”. La un moment dat aş vrea să mă înscriu la un curs “oficial” cu oareşce certificare la final, dar nu aş vrea să fac asta “de la zero”.

Pe lângă asta, îmi doream de foarte multă vreme să citesc ceva de Borges şi nu mai ajungeam odată la el, tot eram deturnată.
Am Borges în Kindle în română şi în engleză dar tot apărea câte ceva şi îi fura locul pe listă.

Azi în schimb, după câteva zeci de minute bune petrecute pe lectulandia.com căutând ceva simpatic de citit în spaniolă ca să mă ajute cu învăţatul limbii, am dat peste Historia Universal de la Infamia, în original. (link către carte, click pe imagine 😉 ) Colecţie de povestiri cu tâlhari, criminali şi piraţi notorii, pornite de la fapte reale, cu înflorituri pe alocuri şi redactate într-un stil narativ caracterizat chiar de către autor drept “baroc”, Istoria Infamiei mi-a înhăţat atenţia imediat. Deşi am abuzat de răbdarea dicţionarului iar până la sfârşitul primei povestiri notasem deja trei pagini de cuvinte noi, am continuat cu curaj şi am citit jumătate de volum într-o jumătate de zi. Lucru de care mă simt atât de mândră încât, da, mă laud, cu riscul de a fi bombardată cu roşii fermentate şi reproşuri de lipsă de modestie.

Nu ştiu dacă succesul de azi se datorează neapărat progresului meu sau pur şi simplu limbajul a fost accesibil, fiind asemănător pe alocuri cu o relatare jurnalistică, sau dacă ar trebui să fac o odă răbdării mele de Trestie Cititoare care azi s-a mulţumit cu doar 10 pagini pe oră.

Ceea ce mă face totuşi ca azi să nu-mi pese dacă-mi fac modestia tocăniţă este că am reuşit să învăţ la spaniolă şi să citesc Borges (în orginal!), dintr-o lovitură.

About danymavlea

Literature corrupted mind, avid reader, occasional writer and illustrator, crazy cat lady in the making, teacher, daughter and friend.
This entry was posted in Învăţare, Jurnal de Trestie, Spaniolă and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s